nedjelja, 1. lipnja 2014.

20 'najpametnijih' gradova na svijetu

Globalizacija, klimatske promjene, socijalni i ekonomski izazovi pred kojima je konstantno moderno društvo utječu i na najveće svjetske gradove koji se na njih moraju adaptirati brže nego ikad prije
The IESE - poslovna škola u Španjolskoj objavila je svoju godišnju listu Cities in Motion Index ICIM, koja je rangirala 'najpametnije' gradove na svijetu. One koje imaju najvišu razinu inovacija i kvalitete života. Ove godine prvi je na listi Tokio s impresivnim javnim menadžmentom, tehnologijom, ekonomijom i sposobnošću privlačenja talenata, iz cijelog svijeta.

U IESE-u su radili istraživanje na 135 gradova iz čak 55 zemalja, a rezultate su bazirali na 50 indikatora, uključujući i okoliš, urbanizam, socijalnu koheziju, mobilnost, transport, ekonomiju…
Na popisu 20 najboljih gradova čakje deset europskih (London, Pariz, Oslo, Stockholm, Kopenhagen, Amsterdam, Eindhoven, Zürich, Basel i Ženeva), šest ih je iz SAD-a (New York, Philadelphia, Los Angeles, Dallas, Chicago, Baltimore), tri iz Azije (Tokyo, Seul, and Osaka) i jedan iz Australije (Sydney).

20 top gradova

1. Tokyo
2. London
3. New York
4. Zürich
5. Paris
6. Geneva
7. Basel
8. Osaka
9. Seoul
10. Oslo
11. Philadelphia
12. Los Angeles
13. Dallas
14. Copenhagen
15. Eindhoven
16. Amsterdam
17. Sydney
18. Stockholm
19. Chicago
20. Baltimore

Grad koji je najviše napredovao je, sudeći prema poziciji na listi, Barcelona koja je sa 63. došla na 51. mjesto, i to u samo dvije godine.

Santo Domingo u Dominikanskoj Republici zadnji je na popisu, uglavnom zbog manjkavosti u javnom prijevozu, ekonomiji, tehnološkom napretku. Nakon Santo Dominga, pri dnu popisa još je dosta gradova iz Brazila uključujući Fortalezu (133), Recife (132), Brasiliju (131), Belo Horizonte (129), Porto Alegre (128) i Salvador (127). Sarajevo je na predzadnjem mjestu, La Paz na 130. mjestu. Zagreb nije na popisu 135 gradova, a koji drugi jesu i kako su ocijenjeni, možete pogledati na stranicama Cities in Motion.

tportal.hr

Nema komentara:

Objavi komentar