utorak, 27. svibnja 2014.

Namirnice koje će vam pomoći da smršate


Osim na količinu hrane, trebali biste paziti i na to što ćete jesti. Izbor namirnica često je presudan za uspjeh. Mnoge namirnice, biljke i začini mogu pomoći prilikom gubitka težine i u očuvanju mišićne mase. Pogledajte popis poželjnih namirnica.


Jabuke 
Unatoč relativno visokoj razini šećera, jabuke, zapravo, djeluju stabilizirajuće na šećer u krvi. Djelomično zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka uspijeva stvoriti dodatni osjećaj punoće i sitosti.


Plava riba
 Losos, tuna, skuša, sardina, inćuni… izuzetno su bogati omega-3 masnim kiselinama, a njezino dijetoterapijsko djelovanje je dobro poznato. Omega-3 masne kiseline snižavaju koncentraciju kolesterola i triglicerida u krvi, a ove masne kiseline pomažu i u prevenciji debljine jer potiču izlučivanje leptina, hormona koji je zaslužan za metaboličke procese.


Grah i leća 
Mahunarke – sušeni grah, leća, bob i slične – brzo sagorijevaju masno tkivo, stabiliziraju razinu šećera u krvi i imaju više proteina od ostalih biljnih namirnica. Mahunarke će osigurati dovoljno energije i proteina, a važno je da podiže razinu šećera u krvi polako i umjereno, što daje osjećaj sitosti dugo nakon obroka. Pola šalice graha sadrži više od 6g vlakana i priličnu količinu kalija, cinka, željeza i vitamina B.




Jogurt
Jogurt je izvrstan izvor kalcija i fosfora, minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zubiju, ali je također kalcij važan i u mršavljenju. Jogurt sadrži mliječne bakterije koje u procesu vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a u crijevima potiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Nedavne kliničke studije pokazuju da su sudionici koji su jeli jogurt izgubili više kilograma i centimetara u području struka, za razliku od sudionika koji nisu konzumirali jogurt. Važno je napomenuti da je gubitak masnog tkiva bio u području struka, koji je najteže izgubiti. Također jogurt je učinkovit u očuvanju mišića, jedine vrste tkiva koja sagorijeva kalorije dok je vaše tijelo u mirovanju.

Nema komentara:

Objavi komentar