srijeda, 28. svibnja 2014.

Napravite prirodni dezodorans u stiku

 Dezodoransi sadrže najmanje 30-ak kemijskih spojeva koji putem kože ulaze u krvotok i limfni sustav. Ispod pazuhe se upravo nalaze skupine limfnih čvorića i kanala. Limfni sustav je vaša najvažnija crta obrane i nije svejedno čime ga premazujete ili sprejate. Upravo zato treba dobro razmotriti ove proizvode koji se koriste ispod pazuha.

Dezodoransi u pravilu dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris. Ako na proizvodu piše antiperspirant, to znači postojanje spojeva koji začepljuju pore i na takav način sprečavaju znojenje. Ako pročitate 24-satno djelovanje ili produženo djelovanje, onda ste sigurni da je takav proizvod antiperspirant. Antiperspiranti sadrže aluminijske soli.
Aluminijske soli (aluminij-klorid, aluminij klorhidrat i aluminij-cirkonij) djelomično zatvaraju kanale znojnih žlijezda. Mnogi stručnjaci smatraju, da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo, jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše tijelo. Međutim, to je do danas jedina formula koja uspješno i na duže rješava znojenje.  Ali ono što još više zabrinjava je to što se aluminij kroz kožu brzo apsorbira u organizam. Naučnici smatraju da tako visoko nabijen element može oštetiti DNK, što povećava rizik od stvaranja kancerogenih stanica. Ako su u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća. Aluminij se također povezuje i s Alzheimerovom bolesti.

Evo recept kako sami da napravite osvježivač za ispod pazuha od prirodnih sastojaka.
 Sastojci:
- 6 do 8 kašika kokosovog ulja (u krutom stanju)
- 1/4 šoljice sode bikarbone
- 1/4 šoljice kukuruznog skroba

Priprema:
1. Pomješajte jednaku količinu sode bikarbone i skroba.
2. Postepeno dodajte kokosovo ulje, pa kašikom ili dlanom sve dobro izmješajte.
3. Ako su se svi sastojci dobro povezali trebalo bi da dobijete smjesu sličnu kupovnom deo stiku – tvrdu, ali koja se može razmazati (kao melem). Ako je smjesa prerjetka dodajte još skroba.

Nakon što ste napravili smjesu  najbolje da je stavite u predhodno očišćenu kutijicu starog stika. Još u smjesu možete da dodate neka od eteričnih ulja, prepoučujemo da ponajviše koristite ovaj prirodni deo stik nakon tuširanja dok je koža čista. Što znači nakon tuširanja kada pređete deo stikom preko kože ispod pazuha još prstima lijepo razmažete.  Ovaj prirodni dezodorans može vam služiti nekoliko mjeseci.

Nema komentara:

Objavi komentar