srijeda, 28. svibnja 2014.

Recepti za mirisne kroasane i pecivo

FRANCUSKI KROASAN

POTREBNO JE

300 ml mleka, 150 ml kisele vode, malo soli, 50 g putera, 100 g šećera, sok od jednog limuna, 2 jajeta, 600 g brašna, kockica kvasca.
Za fil: 200 g putera, kesica vanilin šećera, jaje za premazivanje

PRIPREMA

Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Prekriti celofanom ili kesom i dva sata ostaviti u frižideru. Razviti testo i po njemu iseckati 200 g putera, pa posuti kesicom vanilin šećera. Testo smotati u pismo i vratiti u frižider na 30 min. Tako ceo postupak ponoviti još dva puta. Posle toga testo razviti i iseći na kockice ili trougliće, premazati umućenim jajetom i peći na 200 C.
HLEB SA SUVIM GROŽĐEM

POTREBNO JE

300 ml vode, 550 g brašna, 2 kašičice suvog kvasca, 2 kašike mleka u prahu, 3 kašike šećera,
pola kašičice soli, 2 kašike mekanog neslanog putera, 180 g suvog grožđa
Za fil: 5 kašika šećera, 2 kašike cimeta u prahu, 3 kašike otopljenog i prohlađenog neslanog putera,
jaje umućeno
Za premazivanje: dobro umućeno belance, 2 kašičice šećera
 
PRIPREMA

Kvasac potopiti u malo mlake vode da nadođe. U veću posudu staviti mlaku vodu, puter, šećer, mleko u prahu i so. Dodati nadošli kvasac i dobro izmešati masu. Dodajte brašno i umesite testo, a potom dodati suvo grožđe. Premesiti na radnoj ploči, a potom formirati u loptu i staviti u veću posudu koja je podmazana sa malo ulja. Pokriti celofanom i ostaviti da nadođe bar sat i po. U međuvremenu pripremiti fil od cimeta i šećera koji se dobro izmešaju. Celo jaje dobro umutiti i ostaviti u frižideru. Puter otopiti i ostaviti da se prohladi.

Radnu površinu blago posuti brašnom. Nadošlo testo pritisnuti dlanom i izručiti na radnu površinu. Rukama razvući u manji kvadrat. Premazati umućenim jajetom i posuti smesom cimeta i šećera. Kašikom sipati prohlađeni puter preko cimeta i šećera. Kašikom povlačiti puter da se natopi cimet i šećer. Tako filovan hleb urolati, krajeve dobro sastaviti i staviti u pleh. Pokriti celofanom i ostaviti da nadolazi u plehu oko 30 minuta. Potom ga premazati dobro umućenim belancetom i šećerom i peći 15 min. Smanjiti potom temperaturu i peći još 30 minuta.
KRUŠKE U LISNATOM TESTU

POTREBNO JE

pakovanje lisnatog testa, 4 kruške (ili jabuke), malo prah šećera za posipanje, 100 g mlevenih prženih lešnika ili oraha

PRIPREMA

Na pravougaoniku od lisnatog testa kašičicom napraviti udubljenje u obliku kruške i tu posuti mešavinu mlevenog lešnika i šećera u prahu. Preko staviti pola obarene kruške, isečene na tanke kriške po dužini, ali tako da kruška ostane cela. To se peče dok ne porumeni, 15-20 minuta na 190C. Umesto kruške može i jabuka. Belancetom se može premazati testo pred pečenje. Kada se služi, posuti preostalim mlevenim lešnikom ili šećerom u prahu.
 
SLATKO TESTO

POTREBNO JE

250 g brašna, 125 g maslaca, 70 g šećera, 2 žumanceta, 5 dl vode, prstohvat soli
 
PRIPREMA

Mešati žumance i šećer te dodati vode. Narezati hladan maslac iz frižidera na manje komade. Mešati brašno sa maslacem vrhovima prstiju dok ne dobijete smesu nalik debelom pesku. To treba raditi dosta brzo da ne bi maslac imao vremena da se rastopi. Dodati mešavinu žumanaca, šećera i vode te mešati sve skupa. Staviti jedan papir za pečenje preko testa i staviti suvi grašak da se testo ne bi podiglo. Peče se 20 min na 180C. Skloniti grašak i papir za pečenje i vratiti u peć dok ne dobije laganu smeđu boju. Ako imate male kalupe, možete ih koristiti i od testa praviti mini pite.
BRIOŠ

POTREBNO JE

550 g brašna, 80 g maslaca, jogurt, 100 g mleka, jaje, kašičica soli, 70 g smeđeg šećera, 12 g svežeg kvasca
 
PRIPREMA

Svi sastojci bi trebalo da budu izvađeni iz frižidera barem sat vremena pre pripreme. Mleko ugrejati da bude mlako, dodati kvasac i promešati. Dodati šećer, mešati i pokriti s plastičnom folijom.  Ostaviti bar pola sata da naraste. Jaja umešati sa jogurtom. Pomešati sa testom i dodati brašno i so. Mesiti 10 min. Dodati kocke maslaca i mesiti još 10 minuta. Pokriti posudu i ostaviti da se testo udvostruči (najmanje sat i po). Izmesiti da malo splasne. Pre stavljanja u kalupe naprave se dve kugle od testa, jednu od 4/5 količine testa i drugu od 1/5 testa. Veliku kuglu staviti u kalup, a manju na vrh. Ostaviti da opet naraste bar sat vremena, a potom ga premažite mlekom. Peče se na 180C. Potrebno je da vazduh u rerni bude vlažan, a to se postiže tako što se posuda sa vodom stavi na dno rerne. Peče se oko 40 minuta. (zena.blic.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar