utorak, 27. svibnja 2014.

Zdravi ugljikohidrati


 Donosimo vam pregled ugljikohidrata koje zaista ne biste trebali izbjegavati.

Kukuruz
Iako posljednjih godina ima lošu reputaciju i to samo zato što ga dodaju namirnicama koje ne ulaze u kategoriju zdravih, pravi organski kukuruz iznimno je zdrava cjelovita žitarica. Dobar je izvor vlakana i vitamina C, a sadržava i antioksidanse koji su dobri za zdravlje očiju.

Banane
Nerijetko se može čuti da banana deblja te sadržava previše ugljikohidrata i šećera. No zapravo je sjajan izvor vitamina B6, magnezija, kalcija i vlakana. Blagotvorno djeluje na zdravlje čovjeka i zaista je ne bi trebalo izbjegavati.

Bijeli krumpir
I vrapci na grani već znaju da bijeli kruh, bijela riža i bijela tjestenina nisu baš najzdravije stvari na svijetu. Nekako se u tom društvu našao i bijeli krumpir, ali potpuno nepotrebno! Bijeli krumpir, naime, sadržava velike količine kalcija i vitamina C, a sadržava i zdrava vlakna. Dakle, ne bojte se bijelog krumpira!


Grašak
Da, grašak ima više šećera i ugljikohidrata od drugoga povrća, ali ne trebate ga zato izbjegavati. Grašak je izvrstan izvor fitonutrijenata koje odlikuju antiupalna svojstva pa je zdrav za ženski reproduktivni sustav. Usto, postoje dokazi da grašak štiti probavni sustav od karcinoma. A najbolje od svega je to da je jako ukusan!


Žitarice za doručak
U posljednje vrijeme i žitarice koje se koriste za doručak došle su na loš glas. Međutim, većina njih je napravljena od cjelovitih zrna i zaista nema razlika za paniku. Cjelovite žitarice sadržavaju vrijedne sastojke, a ako želite biti posebno oprezni, jednostavno pročitajte deklaraciju i birajte one bez šećera i drugih nezdravih dodataka.

Nema komentara:

Objavi komentar