srijeda, 28. svibnja 2014.

Salate i pite za uvod u slasnu gozbu

ŠARENA SALATA

POTREBNO JE

pavlaka, crni i beli luk, 3 paradajza (srednje veličine), 100 g majoneza, 100 g kečapa, 300 g biljnog sira, malo peršuna i bosiljka, 600 g pečuraka, 100 g graška, 700 g zelene salate, 250 g kubetija (kockice isprženog hleba u rerni), 500 g pilećeg belog mesa (ispečenog), 5 barenih jaja, malo ulja
soli ili bibera, malo sirćeta

PRIPREMA

Luk, paradajz, pečurke (pečurke koju su se pekle) iseckati na male komadiće. Biljni sir izrendati. U šerpu staviti pavlaku, kečap i majonez i sve dobro izmešati. U pavlaku, majonez i paradajz dodati sve iseckane sastojke (i sir), a potom i opranu i iseckanu salatu. U to dodati kubeti (hleb iseckati na kockice i staviti u rernu na pečenje oko 10 min), pileće meso, koje je iseckano na komade. Jaja (barena) iseckati na kolutiće i preseći napola (preseći kolutiće napola) i to dodati u smesu, tj. u salatu. Ponovo sve dobro izmešati i začiniti uljem, sirćetom, sa soli i biberom. Ponovo sve dobro izmešati.
PITA OD LOSOSA I PRAZILUKA

POTREBNO JE

4 veća praziluka (svetli deo naseckati na kolutiće), 50 g putera, 500 g fileta lososa bez kože (može dimljeni losos), vezica sveže mirožije - naseckane, kašičica naribane korice limuna, 1 1/2 kašičica krupne soli, biber, 3 jajeta, 250 ml mleka, 125 ml slatke pavlake ili obične pavlake, 3 kašičice naribanog sira, provalone ili gruyere, 500 g lisnatog testa, odmrznutog

PRIPREMA

Narezati svetli deo praziluka na tanke kolutiće, posoliti i pržiti na puteru dok ne omekša, oko 10-15 minuta. Isecite lososa na deliće debljine oko 1 cm, posolite i pomešajte u posudi sa prazilukom, mirođijom, koricom limuna, solju i biberom.  U drugoj posudi izmešajte jaja, sir, mleko i slatku pavlaku. Posolite i pobiberite. Zagrejte pećnicu na 180°C. Na pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte lisnato testo i obložite njime kalup za pitu ili tortu. Rasporedite nadev od lososa i praziluka po testu. Prelijte smesom od jaja i mleka i presavijte rubove testa prema unutra po nadevu (da se smesa od jaja i mleka ne razlije van kalupa). Pecite oko 40-45 minuta.
TART SA PRAZILUKOM

POTREBNO JE

1 kom. lisnatog testa, 500 g iseckanog praziluka, 40 g maslaca, 40 g brašna, 350 ml mleka, 150 ml pavlake, 2 žumanca, 50 g grujer sira, so, biber

PRIPREMA

Zagrejati rernu na 180°. U posudu staviti maslac i oprani praziluk i dinstati 15 minuta. Kad omekša dodati brašno i dobro promešati, izjednačiti. Dodati mleko i izmešati. Dodati pavlaku u kojoj su razmućeni žumanca, grujer sir i posoliti.  U podmazan pleh staviti lisnato testo i po njemu pripremljenu smesu. Staviti u rernu i peći oko 30 min. Izvaditi iz rerne i odmah služiti uz jogurt. (zena.blic.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar