srijeda, 28. svibnja 2014.

Orahnjača

http://www.gastro.hr/Images/im.ashx?Id=22343

Sastojci

Tijesto:

Nadjev:

  • 500 g oraha, mljevenih
  • 150 g šećera 
  • sok jednog limuna 
  • vanilin šećer 
  • kockica maslaca 
  • 2 dl mlijeka 
  • 0,3 dl ruma 

Priprema

  1. Malo brašna, na vrh noža soli i i kocku svježeg kvasca pomiješajte s 1 dl toplog mlijeka da dobijete rijetko tijesto i ostavite na toplo da se diže.
  2. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim jedno po jedno tri cijela jaja.
  3. Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući s 1 dl toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine. 
  4. Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanili-šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 2 dl mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 0,3 dl ruma i ostavite da se ohladi. 
  5. Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto „odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore.
  6. Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u rolat i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata.
  7. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom. 
  8. Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih, otprilike jedan sat, dok ne budu pečene. (gastro.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar