nedjelja, 25. svibnja 2014.

Sok od mrkve (prirodni lijek)

Ako želite oporaviti organizam od nezdrave i štetne hrane mrkva je idealna za takvo „čišćenje“. Bogata antioksidansom beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A mrkva je osnovna namirnica za detoksikaciju tijela. 

http://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/sok_od_mrkve_1326276847.jpg
Vitamin A kojeg ima u mrkvi također je nužan za pravilan rad imunog sustava.Ta hranjiva tvar štiti kožu, stanice koje oblažu dišne puteve, probavni trakt i urinarni trakt. Sadrži veliku količinu vlakana, koja probavni sustav čine zdravim.
Sto grama mrkve sadrži 176 kJ ili 42 kcal; eterična ulja mrkve, pinen, asparagina, cineol, limunen, bisabolen, kariofilen, fitosterina, flavonide, glutamina, galaktana, inozitola; ducarinum, masno ulje, dukosterin (spojevi u sjemenci).

Mrkva za cijeli organizam

Mrkva čuva oči i dobar vid, štiti od srčanih bolesti ali i od karcinoma. Može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, odlično čisti i obnavlja jetru. Od velike je pomoći kod održavanja zdravih zubi i čvrstih kostiju. Ako imate problema sa želucem ili probavnim sustavom, mrkvin sok će vam pomoći. Uz to odlično čisti i obnavlja jetru. Sok od mrkve sastoji se od mješavine životnih tvari koje održavaju naše tijelo i pomažu mu da održi težinu, ali i svoju ravnotežu. Preporučuje se novorotkinjama kako bi poboljšale kvalitetu svog mlijeka. Prirodni je lijek za čireve i otekline, povećava otpornost prema infekcijama. Suha koža, dermatitis i ostale bolesti kože, imaju svoj uzrok također u nedostatku hranjivih tvari koje sadrži sok od mrkve.
Sok od mrkve možete spraviti pomoću sokovnika ili možete prvo mrkvu naribati, a zatim je istisnuti kroz gazu. Najbolja vrsta hrane i najbolja organska voda za vaše tijelo je upravo sok od mrkve. On pridonosi normalizaciji svih funkcija našeg tijela, te ga treba piti često, najbolje svježe iscijeđenog. (limeta.net.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar