nedjelja, 25. svibnja 2014.

Trputac kao prirodni lijek


Trputac (lat. Plantago) je rasprostranjen i lako prepoznatljiv rod livadskih biljaka. Postoji preko 200 vrsta trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac. U narodu ga također nazivaju bokvica, bukvica, konjsko rebro, krepotec, muška bokvica i trpotec. U Kini se koristio još 3000 godina prije Krista za liječenje mnogih oboljenja.


Sastav i ljekovitost trputca
Trputac sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve.
Najpoznatija upotreba trputca je u liječenju kašlja, no on je učinkovit kod svih dišnih oboljenja.Pomaže svim dišnim organima, posebice kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta. Preporučuje se kod hripavca, astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća.
Znanstvenici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom.
Zbog toga je on sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja.
Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list trputca ili piti njegov čaj.

Prirodni antibiotik
Sok trputca ima toliko jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari. Trputac sadrži antimikrobne spojeve koji su učinkoviti protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije – bakterije odgovorne za kožne infekcije, gnojne angine i tetanus.
Najdjelotvorniji od njih je iridoidni glikozid aukubin koji je pokazao značajnu aktivnost protiv gram–pozitivnih bakterija, posebice stafilokoka aureusa. Dodavanje soka limuna u iscrpinu trputca može značajno pojačati njegovu antimikrobnu vrijednost. Aukubin također potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela putem bubrega, pa je koristan gihta. Svježe iscijeđeni sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žlijezda i hemeroida.
Sjeme trputca koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista.
Preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, te kod upalnih stanja sluznica.
Dnevno konzumiranje osam grama sjemena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Njeguje ozlijeđenu kožu
Popularna je upotreba trputca kod svih vrsta kožnih tegoba kao što su rane, čirevi, posjekotine, razderotine, brazgotine, modrice, podljevi, opekline, plikovi, žuljevi, zanoktice, ubodi kukaca i osipi raznih uzroka. Za liječenje kožnih tegoba operite svježi list i napravite kašu od njega te ga nanesite na oboljelo mjesto. Zbog lake dostupnosti trputac je izvrsna prva pomoć kod uboda.
Sadrži veće količine saponina, koji gode koži i djeluju kao prirodni antihistaminik.

Liječenje zuba i desni
Trputac je odličan za brzo liječenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i potiče zacjeljivanje, što duguje aukubinu. Sažvakano lišće trputca postavljeno kao oblog na zub i desni može spriječiti infekciju zuba u ranim fazama.

Liječenje životinja trputcem
Ovu biljku dobro podnose psi i mačke, tako da možete prskati jaku iscrpinu trputca po njihovoj koži, ako imaju osipe ili rane. Ako životinja ne liže ozlijeđeno područje, možete koristiti i mast, no budući da to običavaju, poželjno im je staviti elizabetanski ovratnik.
Trputac godi i konjima, oralno i lokalno, iako ga samovoljno neće pojesti.

Berba trputca
Lišće trputca sakuplja se dok je biljka u cvatu od svibnja do kolovoza, a korijen od kolovoza do listopada. Lišće se suši u tankom sloju na prozračnom i sjenovitom mjestu. Korijen se iskapa nakon cvjetanja. Očisti se i naniže na konac se te tako suši.
Od trputca se mogu pripremati balzami, ulja, tinkture, sirupi u čajevi.
Mlado lišće može se dodavati juhama, salatama ili pirjati.

Ulje trputca
Steriliziranu staklenku napunite nasjeckanim lišćem trputca i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Protresite jednom dnevno i nakon dva tjedna procijedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao temelj za druge pripravke.

Uvarak od trputca
Stavite šalicu svježeg ili pola šalice suhog trputca u 200 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da krčka 15 minuta. U uvarak dodajte jedan svježi izgnječeni list ili prstohvat suhog lišća i pola šalice soka limuna.Pustite da odstoji 10 minuta pa dodajte med. Popijte onoliko vruće koliko možete podnijeti triput na dan.
Ovim uvarkom možete prskati i otvorene rane ili čireve na životinjama.


Nema komentara:

Objavi komentar