srijeda, 28. svibnja 2014.

Torta od čokolade i naranče

http://www.gastro.hr/Images/im.ashx?Id=22846

Torta od čokolade i naranče , Recepti za kolače

Raskošna torta od dvije namirnice koje se međusobno obožavaju

Sastojci

Za biskvit (za 4 kore promjera 24 cm):
4 velika jaja, žumanjak i bjelanjak odvojeno
Za kremu od čokolade:

  • 200 g čokolade za kuhanje s najmanje 50 % kakaa
  • 100 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • 2 jaja i 2 žumanjka
  • ribana korica 2 naranče
  • 100 ml svježeg narančinog soka
  • 1 paktić želatine u prahu
  • 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag

Za kremu od naranče:

  • 2 jaja i 2 žumanjka
  • 75 g šećera ribana korica 3 naranče
  • 100 ml svježeg soka od naranče
  • 50 ml svježeg soka od limuna
  • paketić želatine u prahu
  • 80 g maslaca
  • 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag 

Priprema

Za biskvit:
  1. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U velikoj zdjeli miksajte žumanjke sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane bjelkasta i pjenasta (oko 5 minuta). Zatim dodajte koricu naranče. Milijeko i ulje pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Naizmjenično smjesi jaja dodajte brašno i mlijeko/ulje, tako da zadnje dodavanje bude brašno.
  2. Smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte špatulom, iznutra prema van, da što više zraka ostane u smjesi. Miješajte samo toliko koliko je dovoljno da se bjelanjci sjedine sa smjesom.
  3. Smjesu podijelite na četiri dijela jednake gramaže. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a možete koristiti i silikonski koji je obično promjera 24 cm. Prvi dio smjese izlijte u kalup, poravnajte špatulom i pecite 10 minuta na 180°C. Pred kraj pečenja provjerite čačkalicom je li biskvit pečen – ako izađe čista, vadite van. I tako 4 puta.
  4. Kore slažite jednu na drugu, odvojeno alu folijom ili papirom za pečenje (na taj način će se, kad se ohlade, kod odvajanja skinuti i onaj gornji glatki sloj koji sprječava upijanje kreme u biskvit).

Za kremu od čokolade:
  1. U posudi pomiješajte jaja, žumanjke i oba šećera te miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte narančinu koricu te stavite iznad posude s ključalom vodom. Nastavite miješati pjenjačom.
  2. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici i dodajte jajima, miješajući još 3-4 minute. Želatinu prelijte sokom od naranče, te kad nabubri, stavite na laganu vatru da se otopi. Dodajte je smjesi od čokolade i kuhajte još oko 3 minute.
  3. Prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i ostavite 8-10 sati da se ohladi i stisne. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.

Za kremu od naranče:
  1. U posudi miksajte jaja i šećer. Tu posudu stavite na drugu s ključalom vodom te nastavite miksati 2 minute. Zatim dodajte narančin sok i koricu. Tome dodajte želatinu koju ste prethodno prelili sokom od limuna i ostavili da nabubri. Miksajte još 2-3 minute, potop maknite s pare i umiješajte maslac, miksajte dok se ne sjedini.
  2. Posudu prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme te ostavite u hladnjaku 8 -10 sati. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.

Slaganje:100 ml soka od naranče

  1. Prvu koru poprskajte sokom od naranče te prekrijte s polovicom crne kreme. Možete ju stavljati i pomoću slastičarske vrećice da rubovi ljepše izgledaju.
  2. Zatim stavite drugu koru, poprskajte i prekrijte polovicom žute kreme. I tako sve još jednom.
  3. Zadnji sloj žute kreme istisnite u oblicima po želji, a na vrh torte možete poslagati ukrase od crne i bijele čokolade, filete naranče, čokoladne strugotine ili nešto po vlastitom odabiru. (gastro.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar